Koucha Yabemura Benifuuki
Benifuuki, Ichibancha (jaro) 2022, Yabemura, okr. Yame, prefektura Fukuoka, Japonsko
Příspěvek
80,-
Výtečný japonský červený čaj
Výtečný japonský červený čaj
Osvěžující, něžný červený čaj se sametově hebkou, sladkou chutí a vůní připomínající citrusy a někonečnou dochutí. Pochází z divokých zahrad v panensky čisté přírodě národního parku v okolí hory Tong Mu Guan, kolébky červených čajů.
Překvapivý, něžný červený čaj ze starých divokých čajových stromů s chutí a vůní připomínající exotické ovoce, rozkvetlý prales severního Vietnamu a komplexní, dlouze se vyvíjející dochutí ovoce a medu. Pojmenovaný podle primitivních divokých čajovníků, které dávají lehčí, avšak opojně aromatické čaje.
Výtečný, chuťově atraktivní černý čaj z letní sklizně ze zahrad vedených v přirozeném režimu. Černé čaje z letní sklizně, sklízené ještě před dobou intenzivních dešťů, se na Tchajwanu obecně považují za nejlepší a právě tento čaj je toho důkazem. U čajů s názvem Mi Xiang (medová vůně) bývají lístky před sběrem napadeny drobným hmyzem z rodu křístků a v chuti se tento fakt projevuje krásným medovým, ovocitým až lehce kořenitým aroma, které v některých ohledech připomínají čaje typu Dongfang Mei Ren “Orientální kráska”. Ne vždy je však aktivita hmyzu na zahradách dostatečná, aby čaje měly “super výrazné” aroma , ale i tak jsou krásné, plné, sametově hladké a po medu vonící, jako je to u tohoto čaje, který byl na souteži černých čajů vyznamenán oceněním Excellent Award.
Špičkový čaj nádherného vzhledu vyrobený ze zlatých tipsů. Po zalití nám dává nálev sytě měděné barvy s velmi příjemnou vůní připomínající surový cukr vyrobený ze šťávy cukrové třtiny “jaggery (nep. Gur)” a těžší, kulatou, plnou nasládlou až sladovitou chuť s výraznou stopou medu, květů a hořké čokolády v dochuti.
První letošní čaj z organické zahrady Snowview, která se tak díky své nižší poloze dostává mezi první zahrady, které jsou nám schopny dodat ranné první sklizně, někdy také označované jako zimní. Zahrada operuje v organickém režimu a díky kvalitnímu managmentu skupiny Darjeeling Tea Promoters se jí daří produkovat brzy z jara velmi slušné čaje. FTGFOP
Jedná se o vyjímečně pěkně zpracovaný list ze zimní sklizně (letos v polovině ledna). Jedná se o světlejší styl zpracování podobný čajům Darjeelingu, ovšem s typickým charakterem Nilgiri. Tedy jemný čaj s jemně medovými a zajímavými, výraznějšími tóny ovoce (tropické ovoce, citrusy) a květů (jasmín) v aroma s dlouhou dochutí. Zahrada Kairbetta leží v Modrých horách v jihoindickém státě Tamilnádu v nadmořské výšce okolo 2000 m.n.m. a je certifikována Rain Forest Aliance, která zajišťuje šetrnější postupy s minimem zemědělské chemie. STFGFOP
Raritní, bílý čaj je ručně vyroben pouze z nejlepších vrcholků vybraných čajovníků. Tento výjimečný čaj má jasný, světle zelenožlutavý nálev, příjemnou květovou vůni a lahodnou, vyváženou, jemnou chuť s bylinnými tóny s příjemným, lehkým a ušlechtilým dlouhotrvajícím dozvukem.
původní čajovníky z čínských semen, které zplaněly a sami se dále semeny v lese rozmnožují tzv. Kimin (původně prý snad čínský Qimen)
Svěží, laškovný bílý čaj ze starších keřů s intenzivní chutí a vůní limetek, máty, lehce kořeněnou, s tóny lučního medu a dlouhou sladkou citrusově-bylinnou dochutí.
Čaj by se dal zařadit do kategorie Gong Mei (dva lístky a tips). Po zalití nám dáva jemný, lehký, ale plný, nasládlý nálev světlounké, z počátku zelenožluté, později zlatožluté barvy. Aroma je jemné, příjemné, bylinně květové, lahodné. Hodí se jak na jednonálevovou přípravu, tak i do gaiwanu či malé konvičky na vícenálevovou přípravu, kdy se postupně rozvine do své hloubky a nevtíravé síly.
Hebký, opojný starostromový bílý čaj se sladkou plnou chutí a vůní myrhy, aloe vera, bezinek a lehkou vlnkou kopru a velmi dlouhou sladce pryskyřičnatou dochutí.
Velmi atraktivní čaj z první sklizně. Dva lístky a tips byly s nejvyšší pečlivostí otrhány na nejvyšší části zahrady v nadmořské výšce 1600 - 1800 m.n.m. z těch nejlepších čajovníků. Čaj zpracovaný jako bílý v nepálském stylu s velmi decentní, přirozenou oxidací s velmi decentní, přirozenou oxidací s nádherným, svěže květinovým aroma. First flush
Pražený japonský zelený čaj
Výtečná třída originální verze tohoto oblíbeného zeleného čaje s praženou rýží z obchodu, který ji ve 30. letech 20. století uvedl v Japonsku na trh. Ve směsi je použitá velmi slušná, tradiční sencha z vyhlášené oblasti Uji a mistrovsky opražená japonská rýže, která je kompaktní, na povrchu lesklá a minimálně rozpukaná.
Velmi dobré kabusé z oblíbeného kultivaru Asanoka od našich oblíbených farmářů, kteří jsou v našich očích jedni z nejlepších organických pěstitelů čaje v Japonsku. Plná, hladká, tělnatá a nasládlá a umami chuť s decentní mléčností, mladým vlašským oříškem a svěží, zelené travnaté aroma.
Kvalitní čaj kukicha ovoněný lístky japonské třešně Sakura, které byly sesbírány v okolí města Izu v Šizuoce. Čaj má sytou, světle zelenou barvu nálevu a velmi příjemnou chuť s nasládlými tóny květů japonské třešně, které nám do šálku přinášejí romantickou atmosféru japonského jara.
Organické gyokuro z rodinné farmy, která byla založena již v roce 1954. Krásná jasně zelená barva lístku, v chuti spíše lehčí, nasládlé, s příjemnou umami, mléčnou texturou a lehkým svěžím tónem.
Středně napařovaná sencha velmi dobré kvality zahrad v jedné z nejlepších pěstebních oblastí na ostrově Kjůšú. V chuti je krásně plné s výraznější, sladší texturou a plným tělem. Příjemná svěžest, lehce mléčné aroma Saemidori, v chuti pripomínající chuť japonské bílé rýže či mochi.
Jemné čajové pitíčko z velkých listů starých stromů s lehkou, sladkou chutí a vůní připomínající kopřivy a květy břízy a něžnou sladkou dochutí. Vedlejší produkt z výroby špičkových čajů (podobně jako Bancha v případě japonských čajů), avšak stále starostromový materiál z panenských hor s jejich osobitým kouzlem. Velké, přezrálé listy, v Číně označované jako Huang Pian, se buď vytřídí ze špičkové Maocha anebo se sklízí při zkracování čajovníků během roku. Obsahuje minimum kofeinu a hodí se k jednoduchému každodennímu popíjení. Typicky mívá oproti klasické Maocha několikrát menší výkon (dává méně plných nálevů),
Nespoutaný, hutný starostromový zelený čaj se silnou energií, výraznou hořko-sladkou chutí s tóny žlutého melounu a horských květin, přecházející do velmi dlouhé, divoké dochuti. Krásná, jemná sklizeň pupenů a prvních lístků ze strých stromů, poněkud nešťastně nalisovaná do obzvláště pevných koláčů. Avšak kdo si dá trpělivost s dobýváním, ochutná netušenou sílu hor.
Velmi pěkně zpracovaný, lehounký zelemý čaj z přirozeně vedených zahrad praní Wen Xiangjiao. Zi Sun je typický kultivar oblasti a v překladu znamená "fialové bambusové výhonky", neboť rostoucí lístky mají na keři nafijalověné lístky.
Čajová zahrada Pathivara nese jméno nedaleké vesnice. Nachází se v zapadlé části východního Nepálu, devět hodin cesty od nejbližší rozvinuté oblasti. Ve výšce 1800-2000 m.n.m. se zde pěstují hybridní variety čínského čaje. Čajové zahrady obklopuje panenský prales se stromy starými až 500 let. Půda prošla testy, na základě kterách byla vyhodnocena jako ideální pro pěstování čaje. Ze svahů zahrady se díváte přímo na sněhem pokrytou horu Kumbhakarna. Jen pět kilometrů odsud je himalajská přírodní rezervace Singhalia.
Jasmínové dračí perly jsou pevně svinuté kuličky tipsů zeleného čaje, během sušícího procesu obohacené o jasmínový květ. Díky takovému způsobu zpracování získává čajový nálev bohatou chuť, omamné květinové aroma a svěže zelené zabarvení. Kvetoucí jasmínový zelený čaj si nejlépe vychutnáte ve skleněném šálku. Postupně se rozvíjející kulička lahodí oku a jasmínové aroma nosu, o extázi chuťových buněk ani nemluvě.
V místě na dohled od aktivní sopky Sakurajima pěstuje parta lidí více než 30 let čaje v organickém režimu bez použití pesticidů a umělých hnojiv. Zde se v malém množství vyrábějí také tzv. řemeslné čaje, které jsou i v Japonsku velmi ojedinělé. Čaj je vyroben z kultivaru Koshun, který byl vyšlechtěn právě za účelem výroby speciálních čajů v horských oblastech. Tento čaj se konkrétně liší v míře oxidace, která je o něco vyšší (cca 25%) a dodává čaji určitou hloubku a sladkost, podpořenou lehkým pečením.
Při sklizni procházejí čajové lístky delším procesem vadnutí, což vede ke ztrátě vlhkosti a změknutí lístků. Tento proces zvyšuje aroma čaje a zároveň odbourává katechiny, což vede k minimální hořkosti. Poté se lístky lehce otlučou na válečcích a nakonec se nechají několik hodin oxidovat, čímž vznikne charakteristický polozelený oolong.
Výtečný vysokohorský oolong z krásných zahrad pana Lina na hoře Cui Feng, která je sousedem slavnější a výše položené hory Li Shan (často se za tento čaj na trhu zaměňuje, neboť je charakterem velmi podobný). Silně rolovaný oolong, který je zpracovaný tak, aby se příjemně pil, zachoval si přesto svůj vysokohorský charakter s nízkým stupněm oxidace, příjemnou, zelinkavou svěžestí a minimálním pečením. O proti klasickým vysokohorským čajům je o něco hlubší v nálevu, světlounce zlatavý s příjemným ovocným aroma a květovými tóny.
Atraktivita tohoto čaje je jeho svěžest, příjemná pitelnost a příznivá cena. Tento kousek pochází z organicky vedených zahrad v kopcích nad městečkem Pinglin, kde roste v čistém prostředí mezi divokými lesními porosty. Čaj je lehoučký a svěží a při jeho aroma vám prý navodí pocit, jakoby jste na jaře seděli u klidného jezera a pozorovali ušlechtilé vodní lillie.
Tradičeně zpracovaný oolong z lístku z kdysi proslulé oblasti Dong Ding, které po zpracování dopékal paní Hua Chang Su, která je mistryní tradičních čajů a klasického pečení typického pro tuto oblast.
Silně rolovaný, minimálně pečený.
Zemitý, hřejivý oolong s hustou, sladkou chutí a vůní mechu, vzácných dřev a koření a svěží minerální dochutí.
Konejšivý polozelený čaj s typickou máselnou, živou, kořeněnou chutí a vůní připomínající květy a pomerančovou kůru, s dlouhou sladkou dochutí. Vietnamská variace na moderní taiwanský oolong. Zpracování v dusíkové atmosféře způsobí mnohonásobně vyšší obsah kyseliny Gaba (v našem čaji naměřno 207 mg / 100 g), díky které působí oproti ostatním čajů z naší zkušenosti spíše uklidňujícím způsobem a dá se pít před spaním. Poměrně jednoduchý, avšak s každým šálkem milejší.
Statný, harmonický polozelený čaj se silněji pečenými výraznými chutěmi a vůní upomínající ke kvalitní brandy a tabáku, karamelu a tmavému dřevu a velmi sladkou dochutí. Vietnamský Taiwan revival - silně pečený oolong z taiwanské odrůdy Kim Tuyen (Jin Xuan - "Zlatá Lilie").
Vyhlášený polozelený tchajwanský čaj s vysokým obsahem tipsů, silněji oxidovaný (cca 85%) s krásnými ovocnými tóny v chuti. Lístky byly před sklizní napadeny drobným hmyzem Jacobiasca Formosana, kterému rostlina přirozeně čelí produkcí obranných látek, které se poté odrazí ve výsledném bohatém aroma tohoto čaje.
Velmi zajímavá verze polozeleného čaje s vyšším obsahem kyseliny gama amino máslené, díky mistrně zvládnutému výrobnímu procesu a velmi dobré kvalitě čajových lístů, které pocházejí z organických zahrad pana Chena. Čaj má světle zlatožlutou barvu nálevu. Chuť je plná, s naprosto typickým charakterem gaba čajů, s nasládlou máslovou texturou a se zajímavými tóny nakládaného ananasu v aroma a lehkým, příjemným pečením.
Výborný čaj z oblasti Wu She, který vyrobila paní Pan. Čaj byl dlouhodobě archivován v jedné z tradičních vesnic původních obyvatel, kam příslušník jiného etnika nemá běžně přístup. Čaj pochází z čajovníků pěstovaných bez použití zemědělské chemie, byl ručně rolován, středně oxidován a nepečen. V aroma jsou patrné tóny typické pro archivní čaje, ovšem bez fungálních tónů, je cítit dýmkový tabák, vzácná dřeva a koření.
Podmanivý, lesní zrající čaj s medově nasládlou chutí a vůní připomínající květ bezu, pryskyřice a byliny a příjemně hořkou dochutí.
popis připravujeme....
Okrový nálev bez hořkosti a trpkosti díky vyzrálosti. Síla pramení z fialovolistých čajovníků. Chuť dlouho přetrvává a v závěru je jemně květinová. Voní po slazeném mléku a mírně kořeněně.
Výtečně vyzrálý, železitý sheng.
Přímý, energicky zrající čaj, suše skladovaný
Charakterní a moudrý archivní tmavý čaj s mohutnou, zemitou, minerální chutí a vůní čínské lékárny, dřeva, hliny a silnou hřejivou dochutí a energií.
Lahodný, mírně euforizující kořeněný čaj, podávaný s mlékem a silně slazený.
Tradiční slazený zelený čaj Gunpowder s marockou mátou a osvěžujícími účinky. Ne nadarmo se jedná o oblíbený nápoj ve středozápadní části Sahary a Sahelu.
Jemnější varianta Tuaregu, kde byl střelný prach nahrazen černým čajem.
Velmi unikátní, starobylý druh japonského fermentovaného, jehož výrobě se dnes věnuje jen několik rodin, spíše starců v několika vesnicích na ostrově Šikoku a to hlavně pro svou potřebu a ne pro komerční účely. čaj má velmi svébytnou chuť a aroma, které vznikají unikátní metodou dlouhé fermentace, chuť je tedy lehce nakyslá, možná spíše sladkokyselá, navinulá s tóny kvašeného ovoce. Říká se, že je tento čaj plný prospěšných mléčných bakterií, které obohacují náš mikrobiom a má také malé množství kofeinu, proto se mu říká večerní čaj. Je možné ho připravit jak na jeden nálev, tak vícenálevově a my vám určitě doporučujeme tento čaj vyzkoušet jako raritu, jejíž kořeny sahají hluboko do historie.
Elegantní, hluboký žlutý čaj s hebkou, sladkou, svěží, avšak nesvíravou chutí a vůní jarních kopřiv, trávy či zelených listů a osvěžující dochutí
Domorodý, divoký čaj od vietnamské minority Zao s vlhce zralou, zemitou, herbální chutí a vůní, sladkou dochutí a klidně osvěžující náladou.