Koucha Yabemura Benifuuki
Benifuuki, Ichibancha (jaro) 2022, Yabemura, okr. Yame, prefektura Fukuoka, Japonsko
Příspěvek
80,-
Výtečný japonský červený čaj
Výtečný japonský červený čaj
Osvěžující, něžný červený čaj se sametově hebkou, sladkou chutí a vůní připomínající citrusy a někonečnou dochutí. Pochází z divokých zahrad v panensky čisté přírodě národního parku v okolí hory Tong Mu Guan, kolébky červených čajů.
Překvapivý, něžný červený čaj ze starých divokých čajových stromů s chutí a vůní připomínající exotické ovoce, rozkvetlý prales severního Vietnamu a komplexní, dlouze se vyvíjející dochutí ovoce a medu. Pojmenovaný podle primitivních divokých čajovníků, které dávají lehčí, avšak opojně aromatické čaje.
Nepálský červený čaj z divoce rostoucích čajovníků
Výtečný, chuťově atraktivní černý čaj z letní sklizně ze zahrad vedených v přirozeném režimu. Černé čaje z letní sklizně, sklízené ještě před dobou intenzivních dešťů, se na Tchajwanu obecně považují za nejlepší a právě tento čaj je toho důkazem. U čajů s názvem Mi Xiang (medová vůně) bývají lístky před sběrem napadeny drobným hmyzem z rodu křístků a v chuti se tento fakt projevuje krásným medovým, ovocitým až lehce kořenitým aroma, které v některých ohledech připomínají čaje typu Dongfang Mei Ren “Orientální kráska”. Ne vždy je však aktivita hmyzu na zahradách dostatečná, aby čaje měly “super výrazné” aroma , ale i tak jsou krásné, plné, sametově hladké a po medu vonící, jako je to u tohoto čaje, který byl na souteži černých čajů vyznamenán oceněním Excellent Award.
Špičkový čaj nádherného vzhledu vyrobený ze zlatých tipsů. Po zalití nám dává nálev sytě měděné barvy s velmi příjemnou vůní připomínající surový cukr vyrobený ze šťávy cukrové třtiny “jaggery (nep. Gur)” a těžší, kulatou, plnou nasládlou až sladovitou chuť s výraznou stopou medu, květů a hořké čokolády v dochuti.
původní čajovníky z čínských semen, které zplaněly a sami se dále semeny v lese rozmnožují tzv. Kimin (původně prý snad čínský Qimen)
Svěží, laškovný bílý čaj ze starších keřů s intenzivní chutí a vůní limetek, máty, lehce kořeněnou, s tóny lučního medu a dlouhou sladkou citrusově-bylinnou dochutí.
Čaj by se dal zařadit do kategorie Gong Mei (dva lístky a tips). Po zalití nám dáva jemný, lehký, ale plný, nasládlý nálev světlounké, z počátku zelenožluté, později zlatožluté barvy. Aroma je jemné, příjemné, bylinně květové, lahodné. Hodí se jak na jednonálevovou přípravu, tak i do gaiwanu či malé konvičky na vícenálevovou přípravu, kdy se postupně rozvine do své hloubky a nevtíravé síly.
Hebký, opojný starostromový bílý čaj se sladkou plnou chutí a vůní myrhy, aloe vera, bezinek a lehkou vlnkou kopru a velmi dlouhou sladce pryskyřičnatou dochutí.
Velmi dobré kabusé z oblíbeného kultivaru Asanoka od našich oblíbených farmářů, kteří jsou v našich očích jedni z nejlepších organických pěstitelů čaje v Japonsku. Plná, hladká, tělnatá a nasládlá a umami chuť s decentní mléčností, mladým vlašským oříškem a svěží, zelené travnaté aroma.
Kvalitní čaj kukicha ovoněný lístky japonské třešně Sakura, které byly sesbírány v okolí města Izu v Šizuoce. Čaj má sytou, světle zelenou barvu nálevu a velmi příjemnou chuť s nasládlými tóny květů japonské třešně, které nám do šálku přinášejí romantickou atmosféru japonského jara.
Organické gyokuro z rodinné farmy, která byla založena již v roce 1954. Krásná jasně zelená barva lístku, v chuti spíše lehčí, nasládlé, s příjemnou umami, mléčnou texturou a lehkým svěžím tónem.
Středně napařovaná sencha velmi dobré kvality zahrad v jedné z nejlepších pěstebních oblastí na ostrově Kjůšú. V chuti je krásně plné s výraznější, sladší texturou a plným tělem. Příjemná svěžest, lehce mléčné aroma Saemidori, v chuti pripomínající chuť japonské bílé rýže či mochi.
popis připravujeme....
Velmi povedená várka čaje v češtině též známeho jako Dračí studna.
popis připravujeme....
Jemné čajové pitíčko z velkých listů starých stromů s lehkou, sladkou chutí a vůní připomínající kopřivy a květy břízy a něžnou sladkou dochutí. Vedlejší produkt z výroby špičkových čajů (podobně jako Bancha v případě japonských čajů), avšak stále starostromový materiál z panenských hor s jejich osobitým kouzlem. Velké, přezrálé listy, v Číně označované jako Huang Pian, se buď vytřídí ze špičkové Maocha anebo se sklízí při zkracování čajovníků během roku. Obsahuje minimum kofeinu a hodí se k jednoduchému každodennímu popíjení. Typicky mívá oproti klasické Maocha několikrát menší výkon (dává méně plných nálevů),
Nespoutaný, hutný starostromový zelený čaj se silnou energií, výraznou hořko-sladkou chutí s tóny žlutého melounu a horských květin, přecházející do velmi dlouhé, divoké dochuti. Krásná, jemná sklizeň pupenů a prvních lístků ze strých stromů, poněkud nešťastně nalisovaná do obzvláště pevných koláčů. Avšak kdo si dá trpělivost s dobýváním, ochutná netušenou sílu hor.
Zelený čaj stočený do drobných spirálek. V chuti nalezneme jarní čerstvost, zelené lusky a čerstvě utržené oříšky.
výtečný zelený čaj v češtině též známý jako "Opičí náčelník"
popis připravujeme....
popis připravujeme....
Chuť s naprosto typickým charakterem gaba čajů, s nasládlou máslovou texturou a se zajímavými tóny nakládaného ananasu v aroma.
Zemitý, hřejivý oolong s hustou, sladkou chutí a vůní mechu, vzácných dřev a koření a svěží minerální dochutí.
Konejšivý polozelený čaj s typickou máselnou, živou, kořeněnou chutí a vůní připomínající květy a pomerančovou kůru, s dlouhou sladkou dochutí. Vietnamská variace na moderní taiwanský oolong. Zpracování v dusíkové atmosféře způsobí mnohonásobně vyšší obsah kyseliny Gaba (v našem čaji naměřno 207 mg / 100 g), díky které působí oproti ostatním čajů z naší zkušenosti spíše uklidňujícím způsobem a dá se pít před spaním. Poměrně jednoduchý, avšak s každým šálkem milejší.
Statný, harmonický polozelený čaj se silněji pečenými výraznými chutěmi a vůní upomínající ke kvalitní brandy a tabáku, karamelu a tmavému dřevu a velmi sladkou dochutí. Vietnamský Taiwan revival - silně pečený oolong z taiwanské odrůdy Kim Tuyen (Jin Xuan - "Zlatá Lilie").
Podmanivý, lesní zrající čaj s medově nasládlou chutí a vůní připomínající květ bezu, pryskyřice a byliny a příjemně hořkou dochutí.
popis připravujeme....
Mao Cha je surový předchůdce sheng puerhu. Tato konkrétní má v chuti koření a květiny.
Okrový nálev bez hořkosti a trpkosti díky vyzrálosti. Síla pramení z fialovolistých čajovníků. Chuť dlouho přetrvává a v závěru je jemně květinová. Voní po slazeném mléku a mírně kořeněně.
Výtečně vyzrálý, železitý sheng.
Čaj z divokých, zhruba třicetiletých stromů. Hořko-kyselý nálev s tóny meruněk.
popis připravujeme...
Přímý, energicky zrající čaj, suše skladovaný
Charakterní a moudrý archivní tmavý čaj s mohutnou, zemitou, minerální chutí a vůní čínské lékárny, dřeva, hliny a silnou hřejivou dochutí a energií.
Čaj s plochou chutí, ale rozhodně ničím neurazí. Jelikož je jemnější než ostatní shu, dá se považovat za vhodného kandidáta na první shu ve Vašem životě. Shu se vyznačují výraznou zemitostí.
Chuť: plná, vyzrálá, atraktivní s dominantními tóny oříšků, smetany, koření, sušených bylin, máku a dlouhým atraktivním dozvukem
Tradiční slazený zelený čaj Gunpowder s marockou mátou a osvěžujícími účinky. Ne nadarmo se jedná o oblíbený nápoj ve středozápadní části Sahary a Sahelu.
Jemnější varianta Tuaregu, kde byl střelný prach nahrazen černým čajem.
Je pozdě večer a opravdu si nechcete dát čaj? Ovocný čaj známý též jako Diviš je směs sušených višní, hroznového vína, šípků, kousků jablka a květů ibišku s trochou cukru. Zahřeje, pohladí a dá prostor spánku.
Pražený japonský zelený čaj
Velmi unikátní, starobylý druh japonského fermentovaného, jehož výrobě se dnes věnuje jen několik rodin, spíše starců v několika vesnicích na ostrově Šikoku a to hlavně pro svou potřebu a ne pro komerční účely. čaj má velmi svébytnou chuť a aroma, které vznikají unikátní metodou dlouhé fermentace, chuť je tedy lehce nakyslá, možná spíše sladkokyselá, navinulá s tóny kvašeného ovoce. Říká se, že je tento čaj plný prospěšných mléčných bakterií, které obohacují náš mikrobiom a má také malé množství kofeinu, proto se mu říká večerní čaj. Je možné ho připravit jak na jeden nálev, tak vícenálevově a my vám určitě doporučujeme tento čaj vyzkoušet jako raritu, jejíž kořeny sahají hluboko do historie.
Elegantní, hluboký žlutý čaj s hebkou, sladkou, svěží, avšak nesvíravou chutí a vůní jarních kopřiv, trávy či zelených listů a osvěžující dochutí
Domorodý, divoký čaj od vietnamské minority Zao s vlhce zralou, zemitou, herbální chutí a vůní, sladkou dochutí a klidně osvěžující náladou.